Методи за елиминиране на гъбички

Защо гъбичките по ноктите са вредни

Гъбичките на ноктите се наричат още онихомикоза. Засяга нокътната плочка на един, няколко или всички нокти на ръцете и краката.

Гъбичките на ноктите са около 30% от всички инфекции с дерматофити (един от основните видове гъбички) и около 18-40% от всички гъбични заболявания.


Първоначално, преди да се появят гъбичките по ноктите има гъбички на кожата на краката и / или ръцете. Ето защо при наличие на гъбички по кожата на ръцете и краката те трябва да се лекуват, за да не се засегнат ноктите.

От гъбички по-често са засегнати ноктите на краката. Ноктите на ръцете много често могат да бъдат засегнати едновременно с ноктите на краката. Ето защо, когато има гъбички на ноктите на ръцете задължително се направи преглед и на ноктите на краката. В някои случаи, макар и рядко може да са засегнати само ноктите на ръцете. Това се среща при някои професии като например при пекари, които имат предимно гъбички от кандида по ноктите на ръцете. Причина за това е работа при повишена влага и наличие на подходящи за развитие на кандида хранителни вещества.

Обикновено в началото е засегната само най-крайната част на нокътната плочка, като постепенно може да се засегне и нокътния матрикс - участъка от, който се произвежда нокътната плочка.

Гъбичките на ноктите могат да засегнат първоначално само един от ноктите, а в последствие да се ангажират и други нокти. Рядко биха могли да се засегнат едновременно всички нокти, както на краката, така и комбинация с тези на ръцете.

При наличие на гъбична инфекция на ноктите те могат да загубят блясък, потъмняват, стават белезникави или жълто-кафяв. Нокътната плочка е чуплива, а под нея се забелязва задебеляване.


Поискайте обаждане

Благодаря ти! Вашето съобщение е изпратено.
Не можете да изпратите съобщението си. Моля, коригирайте грешки и опитайте отново.